Formularz zgłoszeniowy on-line - rezerwuj


Drodzy Państwo! Zapraszamy na Konferencję

Temat:
Potęga lecznicza restrykcji kalorycznych i probiotyków w kontekście diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej®

Termin:
Rozpoczęcie: 3 marca 2018 godz: 09:40
Zakończenie: 4 marca 2018 godz: 13:30

Miejsce:
Ośrodek Wichrowe Wzgórze
ul. Wichrowe Wzgórze 13
83-333 Chmielno

Organizatorzy:
dr med. Ewa Dąbrowska
Regionalne Centrum Mikroorganizmów Brunka Natural w Pawłowie

Patronat Naukowy:
Instytut Technologii Mikrobiologicznych w Turku

Partnerzy merytoryczni:
Stowarzyszenie Ekosystem-Dziedzictwo Natury
Polska Izba Technologii i Wyrobów Naturalnych
ProBiotics Polska Sp. z o. o.


Człowiek jest nierozerwalną częścią Natury, powinniśmy żyć w zgodzie z jej prawami. Odejście od tych praw rodzi niebezpieczeństwo rozwoju przewlekłych i trudnych do wyleczenia chorób. Dlatego zapraszamy Was na Konferencję, na której przedstawiamy niezwykłą potęgę natury w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Okresowe oczyszczające posty, wyciszenie, unikanie stresu, wspieranie mikroflory jelitowej, życie zgodne z rytmem Natury (praca, odpoczynek, sen), naturalna i niezanieczyszczona chemicznymi środkami czy konserwantami żywność – to wszystko potrafi przynieść zaskakujące rezultaty.
Restrykcje kaloryczne i probiotyki w diecie warzywno-owocowej dr med. Ewy Dąbrowskiej® uruchamiają naturalne procesy samooczyszczania i regeneracji organizmu, przywracają pożyteczną mikroflorę i budują naszą odporność. Wraca zdrowie, witalność i chęć do życia. Zaczynamy patrzeć na świat z innej, lepszej perspektywy.
Na Konferencji przedstawimy najnowsze doniesienia naukowe dotyczące diet restrykcyjnych kalorycznie i wysiłku fizycznego na poziomie komórek, a także wyniki wieloletnich doświadczeń klinicznych w tym zakresie. Dowiecie się jak przeprowadzi dietę warzywno-owocową w praktyce i powiemy co dalej – po diecie. Powiemy również o sile probiotyków i jak korzysta z nich na co dzień. Życzymy Państwu nie tylko miłych wrażeń, ale przede wszystkim zdrowia, bo ono naprawdę znajduje się w zasięgu naszej ręki. Zapraszamy na przepiękne Kaszuby do Chmielna, na „Wichrowe Wzgórze”!
dr Ewa Dąbrowska
Marek Brunka

PROGRAM:

Sobota, 3 marca 2018
9:40-9:50 otwarcie Konferencji
9:50-11:20 dr med. Ewa Dąbrowska – Fenomen diety warzywno-owocowej
11:20-11:40 przerwa kawowa
11:40-12:00 Stanisław Kolbusz – Odpowiedzialny rolnik i świadomy konsument
12:00-12:40 Grzegorz Herbinger – Wyjątkowa rola probiotyków w zdrowiu człowieka, zwierząt i gleby. Holistyczne podejście
13:00-13:20 dyskusja
13:20-14:10 przerwa obiadowa
14:10-14:55 prof. Ewa Solarska – Znaczenie naturalnych metod uprawy, w tym mikroorganizmów probiotycznych dla jakości warzyw i owoców
14:55-15:10 dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek – Wpływ ochrony sadu przy użyciu ProBio Emów – EmFarma Plus na zawartość bioaktywnych fitozwiązków w jabłkach
15:10-15:55 Marek Brunka – Praktyczne aspekty stosowania ProBio Emów dla zdrowia ludzi, roślin i zwierząt
15:55-16:10 podsumowanie
16:10-16:30 dyskusja
18:00 kolacja oraz występ zespołu kaszubskiego i gawędziarza
Niedziela, 4 marca 2018 r.
8:00 Msza Święta
9:00-10:00 śniadanie
10:00-10:45 dr Ewa Dąbrowska – Dieta warzywno-owocowa, jako innowacyjna metoda leczenia, na przykładzie chorób z autoagresji (m.in. choroba Hashimoto, gościec, toczeń, zapalenie wątroby)
10:45-11:30 Grzegorz Herbinger – Przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe właściwości wysiłku fizycznego
11:30-11:45 dyskusja
11:45-12:00 przerwa kawowa
12:00-12:30 Beata Dąbrowska i Paulina Borkowska – Dieta warzywno-owocowa w praktyce i co dalej po diecie
12:30-13:00 Sławomir Gacka – Istota i znaczenie kompozycji pożytecznych mikroorganizmów dla zdrowia człowieka
13:00-13:35 dyskusja i podsumowanie Konferencji
13:30 obiad


Koszt uczestnictwa w Konferencji :
udział w dwóch dniach Konferencji wraz z noclegiem – 380 zł
udział w dwóch dniach Konferencji bez noclegu – 280 zł

Rejestracja na Konferencję odbywa się wyłącznie on-line.

Liczba miejsc ograniczona.
Podczas Konferencji odbędzie się promocja książki Beaty Dąbrowskiej pt. „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® i co dalej” oraz degustację zdrowej żywności wytworzonej przy zastosowaniu naturalnej probiotechnologii. Istnieje również możliwość przeprowadzenia badań z zakresu nieinwazyjnej diagnostyki kardiologicznej.

www.brunkanatural.pl
ewadabrowska.pl
wichrowe.info
www.probiotics.pl
www.dziedzictwonatury.pl

BADANIA
W sobotę, 3 marca istnieje możliwość przeprowadzenia następujących badań z zakresu nieinwazyjnej diagnostyki kardiologicznej:

1. Pulsoksymetria – badanie fali pulsu o wysokiej rozdzielczości – badanie informuje: o sztywności, lub elastyczności tętnic, o stopniu wysycenia hemoglobiny tlenem i innych parametrach pulsu (cena badania 30 zł).
2. Ekg tradycyjne i ekg o wysokiej rozdzielczości - analizuje potencjały „prądów” wysyłanych przez mięsień serca i na tej podstawie ujawnia przerost mięśnia sercowego, a także obecność zmian miażdżycowych, których zwykłe ekg może nie wykazywać. (cena badania 110 zł)
3. Badanie składu ciała metodą bioimpedancji, profesjonalną aparaturą „Bioscan” – pomiar ilości m.in.: tłuszczu trzewnego, wody w komórkach i przestrzeni pozakomórkowej, masy mięśni, ilości wapnia i minerałów, spoczynkowej przemiany materii i in. parametrów składu ciała. (Cena badania 95 zł)
4. Pomiar aparatem AGE Reader produktów glikacji w skórze, oceniający ryzyko powikłań miażdżycy (cena badania 80 zł)
Uwaga! Cena pakietu wszystkich czterech badań diagnostyki kardiologicznej nieinwazyjnej wynosi 280 zł.

NASI PRELEGENCI:
dr Ewa Dąbrowska – wieloletni adiunkt Kliniki Chorób Wewnętrznych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, przeprowadzając badania naukowe z zakresu immunologii, natrafiła na problem kluczowej roli żywienia na zdrowie, a w szczególności restrykcyjnych kalorycznie diet, które odtruwając organizm uruchamiały samoleczące mechanizmy na poziomie genów. Jest autorem diety warzywno-owocowej, którą przed trzydziestu laty wprowadziła do swojej praktyki lekarskiej, a od około 20 lat upowszechniała w licznych programach radiowych, szkoleniach, oraz w trzech ośrodkach wczasów zdrowotnych z dietą w Gołubiu na Kaszubach i w Ośrodkach w Mielnie i Karpaczu. Jest autorem 50 prac naukowych i ponad 100 doniesień naukowych, oraz popularno-naukowych książek, m. in.: „Ciało i ducha ratować żywieniem”, „Dieta warzywno-owocowa, a harmonia ciała” i współautorem książki „Profilaktyka zdrowotna w kształtowaniu zdrowia człowieka”.

Stanisław Kolbusz – ekonomista, społecznik, absolwent SGGW i podyplomowych studiów na SGH w Warszawie. Urodził się w Brzostku, podkarpackiej wsi i właśnie ze wsią i z wszystkim, co wiejskie związał swoje życie zawodowe. Przez 17 lat współtworzył i kierował Ludowym Zespołem Artystycznym PROMNI im. Zofii Solarzowej przy SGGW. Dziś działa na rzecz upowszechniania naturalnych technologii w rolnictwie i ochrony bioróżnorodności. Pełni funkcję Prezesa Stowarzyszenia Ekosystem-Dziedzictwo Natury, którego był inicjatorem i założycielem. W 2013 r. wraz z ponad 130 przedstawicielami przedsiębiorstw założył Polską Izbę Technologii i Wyrobów Naturalnych.

mgr farm. Grzegorz Herbinger – farmaceuta pasjonat, pracujący w Wielkiej Brytanii. Łączy najnowszą medycynę stanów zapalnych, indywidulne podejście do pacjenta i techniki sprzedaży. Jak podkreśla obsługa klienta w sektorze medycznym wymaga kreatywnego podejścia. W medycynie, oprócz stanów zapalnych, fascynują go procesy starzenia. Nasz prelegent, dodatkowo studiuje zarzadzanie biznesem, aby już w niedalekiej przyszłości, doradzać firmom i przeprowadzać szkolenia grupowe i indywidualne z zakresu managementu, leadershipu i samorozwoju. Oprócz zainteresowań medycznych fascynuje się psychologią, procesami emocjonalnymi i fizyką kwantową.

prof. dr hab. Ewa Solarska – kierownik Pracowni Żywności Ekologicznej Katedry Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności UP w Lublinie. Jest autorką  i współautorką ponad 110 oryginalnych prac naukowych i monografii. W latach 2007-2014 koordynowała realizację projektów badawczo-rozwojowych dotyczących określenia dobrych praktyk ekologicznej uprawy chmielu oraz zbóż z uwzględnieniem obniżenia zawartości mikotoksyn w ziarnie i produktach zbożowych, a także ekologicznych metod produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metod wydłużania parametrów przechowalniczych tych wyrobów. Za swoje zasługi naukowe otrzymała nagrodę PAN za wybitne osiągnięcia naukowe w zakresie komercjalizacji wyników badań naukowych, nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek – absolwentka Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej, doktor habilitowany nauk chemicznych w zakresie biotechnologii, pracowała w Politechnice Gdańskiej początkowo w Katedrze Technologii Leków i Biochemii, obecnie w Katedrze Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, jest specjalistką w zakresie biologicznie aktywnych związków fitochemicznych, procesów kancerogenezy, profilaktyki żywieniowej chorób cywilizacyjnych; jest autorką opracowań monograficznych oraz oryginalnych publikacji na temat rakotwórczych i przeciwrakotwórczych składników żywności. Obszarem jej najnowszych zainteresowań jest nutrigenomika i epigenomika.

Marek Brunka – rolnik, właściciel kilkudziesięciohektarowego gospodarstwa rolno-sadowniczego położonego w Pawłowie k. Chojnic. Od 2007 roku współpracuje z firmą ProBiotics Polska i wraz z rodziną prowadzi Regionalne Centrum Mikroorganizmów Brunka Natural. Zdobył szerokie doświadczenie w zakresie stosowania probiotechnologii. Od 2014 roku współpracuje z dr Ewą Dąbrowską propagując zdrowy styl życia poprzez stosowanie probiotyków w codziennym życiu. Razem z żoną Renatą prowadzi liczne szkolenia i spotkania. Jest członkiem Polskiej Izby Technologii i Wyrobów Naturalnych.

Beata Anna Dąbrowska – terapeuta zajęciowy, posiada wiedzę w zakresie żywienia, popartą studiami podyplomowymi w Oslo, mieszka w Norwegii. Posiada wieloletni staż pracy z osobami niepełnosprawnymi i starszymi. Brała udział w wielu konferencjach i sympozjach, oraz projektach prowadzonych przez norweski departament zdrowia – Helsedirektorte,  dotyczących wpływu odżywiania na komfort życia i stan zdrowia ludzi z upośledzeniem umysłowym, osób starszych i dzieci. Od wielu lat praktykuje dietę warzywno-owocową osobiście i w swojej rodzinie, a także u ludzi chorych. Tworzy własne przepisy diety, z którymi dzieli się w internecie z prowadzoną przez siebie grupą, zajmuje się również podstroną z przepisami na oficjalnej witrynie ewadabrowska.pl. Jest autorką niedawno wydanych dwóch książek: „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® Przepisy” oraz „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® i co dalej”. Prywatnie jest ona synową dr Ewy Dąbrowskiej.

Paulina Borkowska – dietetyk kliniczny specjalizujący się w medycynie funkcjonalnej. Swoją poradnie dietetyczną prowadzi w Oslo. Jest prekursorką holistycznego podejścia do żywienia, swoją uwagę szczególnie skupia na detoksykacji, usprawnieniu pracy jelit, prawidłowym trawieni i wchłanianiu. Jej motto brzmi „ Jesteś tym, co strawisz i wchłoniesz ”. Specjalizuje się w dietetyce klinicznej i medycynie funkcjonalnej, pracuje z pacjentami z chorobami metabolicznymi, autoimmunologicznymi, alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Nieustanne samokształcenie i zdobywane doświadczenie jest gwarancją sukcesu jej pacjentów, jest najbardziej polecanym polskim dietetykiem klinicznym w Oslo. W pracy z pacjentami stawia na edukacje, która jest sekretem osiągnięcia trwałych rezultatów.

Sławomir Gacka – ogrodnik, wychował się na wielkopolskiej wsi, w Bratuszynie i tam do dziś prowadzi gospodarstwo rolne i działalność zawodową. Uczył się w jednym z najlepszych wówczas techników ogrodniczych w Polsce. Ukończył z wyróżnieniem studia na wydziale ogrodniczym SGGW w 1980r. W latach 1983-84 stypendysta prof. Szczepana Pieniążka w USA. Doświadczony szkoleniowiec i menedżer. W latach 1981-1985 był z-cą dyrektora Zakładu Sadowniczego w Czerninie. Dziś jest Prezesem Zarządu ProBiotics Polska Sp. z o.o. – wyłącznego dystrybutora wyrobów wytwarzanych w oparciu o probiotechnologię oraz sekretarzem Polskiej Izby Technologii i Wyrobów Naturalnych.

Chmielno informacja PDF - zobacz

Formularz zgłoszeniowy on-line - rezerwuj